Translate

Saturday, 28 April 2012

Teenager.... =)

Bab 1

Razif  bangun tepat pada pukul 4.30 pagi. Dengan mata yang masih kemerah-merahan dia menggagahkan diri melangkah ke bilik air. Selesai mandi, dia lalu bersiap memakai baju uniform sekolah. Setelah siap berkemas, barulah dia menunaikan solat Subuh. Sepuluh minit kemudian, selesai solat dan wirid, dia bersarapan pagi kemudian berangkat ke sekolah. Begitulah rutin harian Razif sebagai pelajar sekolah. Setiap hari dia terpaksa mengurus diri sendiri termasuklah menyediakan sarapan sebelum pergi ke sekolah kerana tidak ingin menyusahkan neneknya.

Perjalanan dari rumah Razif ke Sekolah Menengah Kebangsaan Elopura 2 memakan masa sekurang-kurangnya setengah jam. Oleh itu, dia terpaksa berangkat ke sekolah pada pukul 6 pagi dengan menaiki kenderaan sewa bersama rakannya Azman. Alhamdulilah, dia tiba ke sekolah beberapa minit sebelum perhimpunan.

Hari itu adalah hari bersejarah bagi Razif kerana itulah hari pertama persekolahannya untuk tahun 2010, sekaligus hari pertama dia menjadi pelajar tingkatan 4. “ Bismillahirrahmanirrahim…. Aku melangkahkan kaki ke sekolah….” . Dengan hati yang sangat bersyukur Razif melangkah masuk ke sekolah. Rasa tak sabar untuk berjumpa dengan rakan-rakan mempercepatkan langkahnya ke dewan sekolah.

Kemudian secara tak sengaja dia terlanggar dengan seorang pelajar perempuan hingga menyebabkan pelajar tersebut jatuh.
“ Alamak,, sorry-sorry saya tak sengaja. Cik adik tak apa-apakah??”
“Erm, tak pa saya tak koma pun” dengan selamba gadis itu menjawab.
Subhanallah cantik juga cik adik ni ya… Razif bergumam sendirian dalam hati.
“ Baiklah saya pergi dahulu.”
“Okok sekali lagi maafkan saya!”
Gadis itu  memberikan senyuman kepadanya. Senyuman yang mampu mencairkan perasaan mana-mana lelaki.
 “Astaghfirullah hal adzim… Razif ingat tuhan”
“Wei Razif, cepat sangatlah kau berjalan.. Eh, kenapa kau ni macam something happen saja?” Azman menegurnya. Entah dari mana tiba-tiba dia dah ada kat depan Razif.
“Nothing, lets go. Tak sabar nak jumpa geng ni”
“Jom!”

Akhirnya sampai juga mereka di dewan terbuka. “ Wei, Razif, Azman kat sini!!” Ilyas memanggil mereka. “ Aha! There they are.”
 Sham, Ilyas , Ahmad , Husnain dan Toms… Semua bestfriend Razif ada kat situ. “ Long time tak nampak muka, hahaha”
“Eleh baru 2 bulan tak jumpa”.
Keseronokan begitu terasa tatkala dapat berjumpa semula dengan rakan-rakan di sekolah. Razif dan Husnain merupakan antara pelajar cemerlang PMR tahun lalu. Dia dan Husnain mendapat 8A dalam PMR. Manakala Sham , Ilyas dan Toms dapat 7A. Ahmad dan Azman pula 6A. Boleh dikatakan mereka semua pelajar cemerlang.

Loceng berbunyi, menandakan perhimpunan akan bermula. Semua pelajar berkumpul di dataran ilmu mengikut kelas masing-masing. Dalam pada itu, mata Razif melihat seseorang. “Alamak! Dia lagi.” Gadis yang dilanggarnya tadi berbaris dalam barisan pelajar perempuan  kelas mereka. “That’s mean, she’s new student in our class!!”.
“Ehem-ehem, pandang siapa tu.”
“Nothing.”
Lamunan Razif terhenti apabila Ahmad menegurnya.

15 minit kemudian barulah perhimpunan selesai dan semua pelajar masuk ke kelas masing-masing. “Fuh, punyalah lama pengetua bagi speech! Habis berpeluh badanku.” Rungut Azman. “Ala, tak apalah. First day. Lagipun kau tak banggakah nama kita disebut tadi? Hahaha.”
“Eh, riya’ nampak.”
“Riya’ tak riya’ aku panas ni, jom pergi kelas cepat. Aku nak stand bawah kipas ni.”

4 Ibnu Sina. Itulah kelas baru mereka. Kalau dahulu ada 30 orang pelajar. Sekarang hanya tinggal 25 orang termasuk dua orang pelajar baru. Yang lain ada yang pindah kelas dan ada yang pindah sekolah. Beberapa minit kemudian guru kelas merangkap guru baru di sekolah masuk kelas mereka.


[ bersambung.....]

Saturday, 14 April 2012

Journey to Sarawak =)

Bismillah.... Assalamualaikum warahmatullah....
Alhamdulilah syukur kepada Allah.... kerana masih memberi ku kehidupan dan masih memberi peluang untuk ku bertaubat di atas semua dosa yang telah dilakukan.... Thanks to Allah =)

Today,, I just want to share something to all my blog reader about my journey at Sarawak. Hahaha.. Sebenarnya tak tahu nak cerita apa lagi.. Baiklah, siapa yang tak tahu negeri Sarawak??? Confirmlah semua tahu kan ahhahahha..

Baiklah turn to topik, sebenarnya pengembaraan saya di bumi Sarawak ni start pada 10 Januari 2012, beberapa bulan after SPM [aiseh still ingat]... Tujuan utama saya pergi ke Sarawak ni adalah untuk berjumpa dengan family sebelah ayah yang dah lama...... sangat tak jumpa. Tak silap dah dekat 9 tahun tak jumpa.... So, kiranya saya balik ke Sarawak ni kerana nak lepas rindu lah katakan.. hehe..

Masa kali pertama menjejakkan kaki kat Sarikei, Sarawak,, MasyaAllah saya rasa sangat excited,, tak tahu nak cakap apa.... Yang paling best ialah apabila berjumpa dengan nenek saya.. huhu my beloved grandma =)

Forgot to tell,, actually Sarikei also is my hometown, tempat kelahiran saya... Tapi lepas darjah satu saya berhijrah dengan ibu bapa ke Sandakan, Sabah......


Semasa berada kat Sarawak ni,banyak tempat yang saya dah pergi [ selain Sarikei ] antaranya Bintangor, Sibu, Kota Samarahan dan semestinya Kuching.. Haha boleh dikatakan cuti sakanlah....



Yang picture kat atas ni ialah picture yang saya ambil masa di Kuching.... kat Astana James Brooke,, huhuhu.....


Its me!!!


My cousin =)

Yang atas ni pula dua orang jejaka Sarawak sedang jadi model hhahhaha...

Baiklah saya rasa nak share setakat ni dulu,, insyaAllah akan bersambung kemudian heheh see ya later... =)