Translate

Tuesday, 22 October 2013

Jadikan Diri Sebagai Anak Kebaikan =)

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana masih mengizinkan kita untuk bernafas di atas dunia ini. Pada hari ini, saya ingin mengupas tajuk di atas, selepas saya membaca salah satu topik dalam buku yang berjudul "Jumaat bersama Tok Guru". Topik tersebut betul-betul mempunyai aura yang tersendiri. Oleh itu, saya tergerak untuk berkongsi ilmu yang saya peroleh ini dengan semua.


Bagaimana ingin menjadikan diri sebagai anak kebaikan? Pertama kita perlu mengenali identiti sebenar kita. Kita dapat mengenali watak atau identiti sebenar seseorang melalui cara pergaulan dan jenis-jenis orang yang berada di sekeliling mereka. Jika mereka terdiri dalam golongan yang baik, maka orang yang berada di sekeliling mereka juga adalah golongan yang baik. Mereka akan datang dengan tujuan dan niat yang baik, sesuai dengan watak dan perwatakan orang yang ingin mereka dekati itu.


Sahal Bin Saad berkata, Rasulullah SAW bersabda :
Bermula dengan sesuatu yang baik ibarat peti besi, dan bagi setiap peti besi ada anak kuncinya. Maka berbahagialah bagi orang yang Allah jadikan dia sebagai anak kunci kebajikan dan penghalang kepada kejahatan. Sebaliknya, celaka bagi seseorang yang menjadi kunci kepad kejahatan dan penghalang kepada kebaikan.   (riwayat ibnu majah)


Hadis ini mengungkapakan suatu tamsil bagi menggambarkan bahawa setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Seseorang itu seharusnya menjadikan dirinya sebagai anak kunci kebaikan dan menutup rapat pintu kejahatan dengan menjadikan dirinya sebagai penghalang yang tidak memungkinkan sebarang kejahatan bertunas hasil daripada usaha tangannya.


Justeru, setiap masyarakat perlu dikelilingi oleh orang yang akan menjadi kunci kebaikan semata-mata. Hanya golongan itulah yang diperlukan kerana di tangan merekalah terletaknya Islah atau usaha perbaikan dalam masyarakatnya. 



Sekian sahaja perkongsian saya, yang baik datangnya dari Allah, yang kurang datangnya dari diri ini yang lemah, dan harap dimaafkan.. Wallahualam.. =)

Sunday, 13 October 2013

KIZ FAMILY =)

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA =)

Setelah sekian lama tak update blog, Alhamdulillah hari ini berkesempatan juga saya update blog .. :)

Hari ini, saya nak share cerita tentang kehidupan baru saya.. Ya kehidupan baru, di tempat yang baru.. Pada 1/9/2013, saya secara rasminya telah menjadi pelajar di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi.. Pada tarikh tersebut juga saya secara rasminya menjadi salah seorang ahli keluarga Kolej Ibu Zain.. =)

Kolej Ibu Zain atau short form nya KIZ adalah salah satu kolej kediaman di UKM Bangi.. KIZ ni kolej yang kecil dan mempunyai sedikit sahaja penghuni tetapi yang specialnya penghuni kolej ini semuanya mesra ( tak kira senior or junior ;) )..
Kitorang kat KIZ are 1 big family!

Masa minggu pertama, kami pelajar-pelajar baru (first year) telah menyertai MMP ( Minggu Mesra Pelajar ). Masa minggu inilah kami semua saling berkenalan.. Dan saya dapat kenal dan ingat semua nama pelajar lelaki first year.. Hehehe..

Masa MMP hinggalah sekarang, banyak aktiviti yang telah saya join bersama-sama dengan kawan-kawan yang lain.. Dari aktiviti yang diadakan, banyak benda baru yang saya pelajari dan bukan itu sahaja, hubungan kekeluargaan kami makin akrab =)

Foto-foto yang saya kongsikan kat bawah ni adalah aktiviti-aktiviti yang kami sekeluarga telah join =)










Ya Allah ku bersyukur kerana Kau telah anugerahkan aku rakan-rakan yang baik.. Kekalkalah ukhuwah antara kami.. Aamiin.. =)

Saturday, 3 August 2013

Kepercayaan Diri !

Assalamualaikum w.b.t  dan  salam  sejahtera  =)

Alhamdulilah, dengan izin dan rahmatnya dapat lagi saya meluangkan masa untuk menulis dan berkongsi ilmu kepada pembaca blog yang tak seberapa ini J
Tajuk yang akan saya kupas hari ini adalah kepercayaan diri. Kita selalu dengar para motivator bercakap “trust yourself” jika ingin berjaya. Mengapa kita perlu ada kepercayaan kepada diri? Kepercayaan diri adalah anugerah yang sangat besar. Ia merupakan tiang kejayaan dalam kehidupan kita. Apabila kita mempunyai kepercayaan diri, kita akan lebih berani melakukan suatu pekerjaan, bahkan kita juga akan lebih yakin dengan kemampuan diri dan kejayaan diri. Ingin saya beri suatu contoh, jika seorang bekas penjenayah percaya yang dirinya boleh menjadi insan yang lebih baik, dia pasti boleh berubah jadi lebih baik. Tapi sekiranya dia tidak yakin akan dirinya boleh menjadi lebih baik, maka itulah yang akan membuat dirinya kembali ke lembah dosa.
Ada orang berkata, kepercayaan diri ini sama dengan keangkuhan. Sebenarnya dua perkara ini adalah berbeza sama sekali. Perbezaan di antara keduanya ialah keangkuhan merupakan perasaan percaya kepada kemampuan diri yang berdasarkan pada khayalan dan kesombongan belaka, sedangkan kepercayaan diri pula adalah keyakinan akan kemampuan diri yang berdasarkan pada kemampuannya memikul tanggungjawab disertai dengan niat yang kuat dan usaha yang gigih untuk memperbaiki suatu perkara.
Sebagai kesimpulannya, kita perlu ada kepercayaan pada diri kita. InsyaAllah, sekiranya kita percaya yang diri kita boleh jadi lebih baik, kita boleh jadi insan yang lebih baik. Wallahualam =)
Setakat ini sahaja dahulu perkongsian saya. Mudah-mudahan bermanfaat =)  
Segala yang baik datangnya dari Allah , dan segala kelemahan itu datangnya dari diri saya dan harap dimaafkan.
Assalamualaikum & peace =)

Monday, 20 May 2013

Kenapa pelajar takut dengan sujbek Matematik?

Assalamualaikum... Peace and smile always =)

Alhamdulillah.. Hari ini saya berkesempatan juga untuk menulis blog, setelah sekian lama menghilangkan diri. =)



Hari ini saya ingin membincangkan satu topik yang boleh dikatakan penting terutama kepada adik-adik yang masih bersekolah. Kenapa pelajar takut dengan subjek Matematik?

Saya pun tertanya-tanya kenapa ramai pelajar fobia dengan subjek ini. Ada yang mengatakan ianya sukar untuk difahami, banyak formula, tak tahu nak selesaikan masalah, dan lain-lain lagi alasan.

Well, hari ini saya nak share dua tips UTAMA untuk atasi "Mathphobia" ini...


  1. Mind setting kena betulkan. Jika awal-awal lagi anda katakan susah, sampai akhir hayat pun benda tu akan jadi susah. Jadi cuba setkan " Math ni senang je, asalkan aku tahu cara nak selesaikan masalah dan rajin buat latihan "...  InsyaAllah jika anda dah setkan begini semua akan jadi mudah =)
  2. Latihan ! Latihan ! Latihan ! Practise make perfect! So kena rajinkan diri tu buat latihan. Setiap hari kena selesaikan paling kurang pun 10 soalan. Jika setiap hari buat latihan, otak anda akan berkembang atau dalam erti kata lain, penguasaan anda terhadap subjek ini akan meningkat. So apalagi? Mulakan lah sekarang =)
Baiklah itulah dua tips utama untuk mengusai matematik. Sebenarnya saya juga merupakan pelajar yang lemah matematik semasa menengah rendah. Tapi lepas saya ikut dua tips ni, Alhamdulilah dari form 4 sampai ke Matrikulasi, saya sering mendapat A... Semasa SPM pula Additional Mathematics yang dikatakan susah, telah berjaya saya tewaskan dengan mendapat skor A+..

Mudah-mudahan perkongsian tak seberapa ini dapat memberi manfaat kepada semua...
Yang baik tu datangnya dari Allah.. dan segala kelemahan tu datangnya dari diri saya sendir dan harap dimaafkan..

Sekian Assalamualaikum, peace and smile =)